تجاوز إلى المحتوى الرئيسي
User Image

الأستاذ الدكتور/ عبدالله بن مساعد خلف الفالح

Professor

عميد مؤسس لكلية العلوم والدراسات الإنسانية بجامعة الأمير سطام بن عبدالعزيز

كلية العلوم
مبنى 5 - مكتب 1ب3
مادة دراسية

349 حدق: علم الخمائر 2(1+1)

التركيب الدقيق للخميرة ـ المتطلبات الغذائية لنمو الخمائر والعوامل المؤثرة عليه ـ الصفات المزرعية والفيسيولوجية للخمائر ـ تصنيف وتشخيص الخمائر وطرق تكاثرها ـ طرق انتاج خميرة الطعام وحفظها ـ استعمال الخمائر لاحداث تغيرات فيزيائية وكيميائية في المواد ـ الاستغلال المباشر للخمائر كغذاء للإنسان ـ انتاج البروتين احادي الخلية من الخمائر ـ الأهمية الاقتصادية للخمائر.

Historical review of yeast - Fine structure of the yeast cell- Yeast characterization and its classificationYeast reproduction- Asexual reproduction as budding, fission and blastospore formation- Sexual reproduction in yeast - Nutritional requirement of yeast - Physical and Chemical factors affecting yeast growth - Yeast identifications, Sporogenous yeast, Examples of ascomycetes yeast, Examples of basidiomycestes yeast- Yeast like fungi. Asporogenous yeast (false yeast) with example of Candida albicans- yeast Fermentation and their applications- Yeast and food industry (Bakery – yogurt)- Yeast and chemical industry (winger, ethanol, glycerin productions- Yeast and single cell protein – Lipids production – and finally, Yeast and medical field, Yeast and diseases

ملحقات المادة الدراسية